Inspiratie

De kunst van amateuristisch fotograferen

Fotograferen is een van mijn favoriete bezigheden. Mijn foto’s zijn nogal amateuristisch, zeker wanneer ik ze vergelijk met die van professionele fotografen, maar dit weerhoudt mij niet om de wereld om mij heen voor een moment stil te zetten en deze te transformeren in vele nostalgische herinneringen.

Fotograferen beschouw ik als meditatie, wellicht omdat het me beter lukt dan tien minuten in een lotus houding te zitten en mijn aandacht proberen te richten op hoe ik in- en uitadem. Met fotograferen bereik ik dezelfde effecten, namelijk ontspanning, focus, blijdschap en de aandacht voor de kleine details die anders aan mijn blote oog voorbij zouden gaan.

De trucjes die ik regelmatig gebruik tijdens het fotograferen zijn vrij eenvoudig en door iedere amateur goed te gebruiken. Dus mocht jij getracht hebben te mediteren maar nog geen resultaat hebben bereikt, dan kan je beter een fotocamera of een telefoon pakken en de ongelimiteerde wereld van de fotografie betreden. Het resultaat is wat ik noem de galerie van het Nirvana.

En aangezien oefening baart kunst, bij deze mijn 10 meest gebruikte trucjes 🙂 :

Trucje 1 De verrassing van de omgeving

Fotograferen zonder doel is veel lolliger en spontaner dan wanneer je in gedachten hebt wat je wilt vastleggen. De omgeving heeft steeds verrassingen voor je in petto, alleen je moet je wel laten verrassen.

New York_114

Trucje 2 Vergeet het middelpunt en zoek juist de zijkant

De neiging hebben om alles in het midden te zetten is heel normaal, maar de zijkanten geven vaak een mooi effect, probeer het eens.

Rotterdam

Trucje 3 Elke schilderij heeft een frame

Het frame is misschien bijna net zo belangrijk als de foto zelf. Het kader zorgt ervoor dat de foto uitblinkt.

Scilly Island

Trucje 4 Een wereld zonder tierelantijntjes

De kracht van het minimale is maximaal. Alle simpele dingen stralen kracht uit in de puurste vorm. Te veel objecten leiden af van wat je foto wilt vertellen.

New York_162

Trucje 5 Een bevroren emotie is nog steeds een emotie

Emoties verliezen nooit hun essentie, ook al zijn ze vastgelegd op een stuk papier.

Taman Negara

Trucje 6 Een plaatje zegt meer dan duizend woorden.

Ik probeer de foto’s een verhaal te laten vertellen wat ik eigenlijk niet met woorden kan uitdrukken.

Boston

Trucje 7 Mensen bijten niet, dieren misschien wel 🙂

Mensen fotograferen is vaak eng, zeker als het om onbekende mensen gaat, maar het mooiste van portretten is dat zij een stukje van onze eigen ik weerspiegelen.

Argentinajpg

Trucje 8 Zwart/Wit is tijdloos

Trends komen en gaan, maar zwart/wit zal altijd blijven bestaan.

Venetie

Trucje 9 De vroege vogel vangt de worm.

Wie mooie foto’s wil maken van de natuur of van een stad zal vroeg uit de veren moeten. Het ontwaken van de dag met zijn wonderen is de beloning die iedere fotograaf krijgt door vroeg op te staan.

Valencia

Trucje 10 De kracht van het herhalen

Dit trucje spreekt voor zich.

Valencia2

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.