Creatief schrijven

Kerstmis een wereld van tradities

December, de maand van reflectie, nostalgie, tradities, warmte, saamhorigheid, goede voornemens en magie. Deze maand is wellicht de mooiste, drukste, duurste, maar ook de spiritueelste maand van het jaar, want bijna alle mensen over de hele wereld zijn bezig met dit magische sprookje waar geloof en tradities de hoofdrol spelen.

Het mooiste aan deze maand en speciaal aan kerst is dat het mensen dichter bij elkaar brengt, al is het maar voor een moment. De huizen zien er warm en gezellig uit, overal branden lichtjes en de kerstbomen versieren de woonkamers. Iedereen bereidt zich voor op het grote feest. Een feest dat op verschillende manieren wordt gevierd, maar dat in essentie één boodschap uitdraagt: alles is liefde en liefde is alles.

De tradities rond kerst verschillen per land, maar toch zijn er tradities die overal ter wereld waar kerst wordt gevierd hetzelfde zijn zoals: het optuigen van de kerstboom, liedjes zingen, een kerstdiner bereiden en met familie en/of vrienden delen, cadeautjes aan elkaar geven, je mooiste outfit bij elkaar zoeken en als een kind weer geloven dat alles mooi en magisch is.

magical-1090663_960_720

Om de magie van kerst een exotisch tintje te geven wil ik jullie meenemen langs verschillende landen om kennis te laten maken met hun manieren en tradities om kerst te vieren. Mocht je dit jaar ergens anders kerst willen vieren dan ben je er alvast op voorbereid of je kan gewoon inspiratie opdoen voor thuis.

Colombia

In Colombia begint kerst op 7 december, op deze dag vieren we de dag van de Heilige Maria en overal in het land worden op straat kaarsen aangestoken. Wij noemen deze dag ‘El dia de las velitas’ (kaarsen dag). Op 16 december begint ‘La Novena de Aguinaldos’ dat vertaald kan worden als het gebed ‘negen dagen vóór Kerstmis’. Negen dagen lang komen de Colombianen bij elkaar om het kerstgebed met elkaar te bidden en liedjes te zingen. Aan het eind van het gebed worden de traditionele buñuelos met natilla gegeten. De kerstavond op 24 december wordt met de familie gevierd, met veel eten, drinken en muziek. Er wordt tot in de late uurtjes gedanst en feest gevierd.

candle-1068945_960_720

Nederland

In Nederland begint de sfeer met de komst van Sinterklaas. De heilig man die jaarlijks uit Spanje komt en cadeautjes meeneemt voor alle lieve kinderen. Hij zet het hele land op zijn kop. Overal zie je Sinterklaas, Zwarte Pietjes, pepernoten en marsepein. De Nederlanders vieren op 5 december de verjaardag van Sinterklaas door elkaar cadeautjes te geven, verpakt als een surprise en met een bijbehorend gedicht. De Nederlanders vieren deze avond met familie. Vaak worden er spelletjes gespeeld en heel veel pepernoten en kruidnoten gegeten. Pas na het vertrek van Sinterklaas bereiden zij zich voor op Kerstmis en Oud en Nieuw. De traditie bij Oud en Nieuw is oliebollen (deeg ballen) eten, champagne drinken en vuurwerk afsteken.

 sint-and-piet-559519_960_720

Italië

De Italianen vieren Kerstavond aan tafel met de hele familie, dit is wat zij noemen ‘Cenone’, een traditioneel groot diner met veel pasta, vis, vlees en noga. Op Kerstavond krijgen alle kinderen cadeautjes van Papá Noel en op 5 januari van de Befana (een goede heks).

Als traditie eten de Italianen met Oud en Nieuw linzen en de mannen geven hun vrouwen rode lingerie, want dit alles zou hen geluk brengen in het nieuwe jaar.

spaghetti-55254_960_720

Spanje

In Spanje geloven zij in de kerstman genoemd Papa Noel, maar de komst van de Driekoningen is belangrijker dan kerst. De komst van de Driekoningen wordt uitbundig gevierd op 6 januari met cadeautjes, een parade en de bekende ‘roscon de reyes’ (een zoet brood met binnenin een briefje, wie het briefje krijgt, heeft het geheel jaar geluk, maar moet ook de roscon betalen).

In Catalonië is de Caga Tió /Tió de Nadal meer de traditie. Zij verkleden en verzorgen een houten stronk vanaf 8 december tot aan de kerstavond. Op kerstavond mogen de kinderen met een houten stok hem een paar tikjes geven en dit liedje zingen:

“Caga tió, tió de Nadal
No caguis arengades, que són salades
Caga torrons, que són més bons!”

Dan zou Tió de Nadal cadeautjes poepen en voor de stoute kinderen kolen.

In Spanje is het een traditie om rond de kerstdagen turron te eten, de loterij (Sorteo de Navidad  of beter bekend El Gordo en El Niño) te kopen al moeten ze uren in de rij wachten om hun geluksnummer te kunnen bemachtigen. Met oudejaarsavond worden 12 druiven gegeten bij La Puerta de Sol in het bijzijn van vrienden en familie.

Maar hoe mooi zou het zijn als wij traditie getrouw milder, attenter, aandachtiger en liefdevoller zouden zijn voor ons zelf en voor alle mensen om ons heen, niet alleen in december maar gewoon elke dag. Dan zou het in de wereld elke dag Kerstmis zijn.

Ik wens jullie heel veel gezondheid, wijsheid, groei, levenslust en ontwaking toe niet alleen nu maar de rest van jullie leven.

christmas-ornament-1042543__180

Prettige kerstdagen!!!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.