Reislessen

Reisles 6: Wereldreizigers denken rond

 

Denken, dat doen wij allemaal zonder uitzonderingen. Maar rond denken is een vorm dat ik persoonlijk niet kende tot ik me in het avontuur van het reizen stortte. Ik was meer een zwart/wit denker die af en toe in grijze tinten kon denken, en NEE niet door het lezen van dat bekende boek over Mr Grey :).

Reizen is een bron van lessen en inzichten en zo kwam ik er tijdens de reis door Nieuw-Zeeland achter dat rond denken een mooie manier is om het leven en de verwachtingen van anderen een plekje te geven.

Aan het hele rond denken gebeuren is een verhaal aan vooraf gegaan. Dit verhaal noem ik het AHA-moment. Het moment dat ik me besefte dat ik anders kon denken dan ik voorheen deed. Hier komt het verhaal dat voor het AHA-momentje zorgde:

Na vele nachten in onze Spaceship (Genesis Ark) te hebben geslapen, verbleven wij via AirBnB bij een vrouw op leeftijd. Op een zonnige dinsdagochtend toen mijn man weg was, zat ik alleen in de tuin om de prachtige bloemen en het gedrag van het huisdier des huizes te bewonderen. Na een tijdje kwam de gastvrouw bij mij langs en vroeg me: “Wat doe je?”

Waarop ik zonder erbij na te denken antwoordde: “Niets”

Toen vroeg ze met een tikje nieuwsgierigheid: “Wat doet jij voor werk?”

Waarop ik weer antwoordde: “Niets”

Toen zei zij met een verbaasde blik “Niets!”

“Zou jij nu je nog jong en gezond bent niet moeten werken en veel geld verdienen om later alles te kunnen doen wat jij wilt?”

Even wist ik niet wat ik moest zeggen en geloof me dit gebeurt me nooit. Als zwartdenker had ik meteen gereageerd en vol emotie mijzelf verdedigd met waarom ik nu niet werkte. Maar deze reactie bleef weg.

Als witdenker had ik haar met een glimlach gelijk gegeven en later op de dag was ik meteen op zoek gegaan naar de mogelijke manieren om geld te verdienen. Maar ook deze reactie bleef weg.

In plaats van te reageren stelde ik haar een vraag, misschien niet zo beleefd om een vraag met een vraag te beantwoorden, maar toch.

Ik vroeg haar: “Wat doet u nu u niet meer hoeft te werken?”

Waarop zij zei: “Genieten van mijn tuin en van mijn lieve huisdieren.”

“Dat is nou juist mijn antwoord op je vraag van net. Ik hoef nu niet te werken om te doen wat ieder mens graag doet ‘genieten van de kleine dingen’.”

Zij keek me aan en zei: “Je hebt gelijk.”

Tijdens het reizen ben ik losgekoppeld van de gedachte van eerst presteren, eerst jezelf bewijzen en dan pas genieten. Ik geniet nu zonder me schuldig te voelen over wat ik had MOETEN doen of had MOETEN bereiken.

De winter voelt zich toch ook niet schuldig omdat hij nog geen lente is?

Dit is wat men noemt rond denken, je beseffen dat alles op zijn tijd terugkomt. En over het werken gesproken, was echt werken nou niet doen dat wat jij heel graag wilt? Ik heb vroeger echt gewerkt door teams te stimuleren, te motiveren en te verbinden dat was wat ik graag wilde doen. En nu is mijn echte werk de wereld bewonderen, dat is wat ik NU graag wil.{:}{:es}

rond denken zoals de wereld

Pensar es algo que hacemos todos sin excepción alguna. Pero pensar redondo es una forma que yo aun no conocía hasta que me lance a la aventura de viajar. Yo pensaba mas bien blanco y negro y en algunas ocasiones podía pensar en tonos grises y NO esto no tiene nada que ver con la lectura del famoso libro sobre el señor Grey :).

Viajar es una fuente de lecciones y esclarecimientos y así fue como yo mientras viajaba por Nueva Zelanda descubrí que el pensamiento redondo es una linda manera de darle su puesto a la vida y las expectaciones de otros.

Esto del pensamiento redondo nació de una situación que me ocurrió. Esta historia la llamo el CLARO momento. El momento en que me di cuenta que podía pensar de otra manera diferente de la que hacia.

Aquí viene la historia que me causo el CLARO momento:

Después de dormir muchas noches en nuestra nave espacial (Génesis Ark) nos hospedamos donde una señora de edad por medio de AirBnB. Un día soleado martes por la mañana cuando mi esposo se había marchado me senté en el jardín a contemplar las flores y la conducta de el gato de la casa. Después de un tiempo se acerco la dueña de la casa y me pregunto: “ ¿Que Haces?”

A lo cual sin pensar respondí: “Nada”

Entonces con un poco de curiosidad me pregunto: “¿En que trabajas?”

Y mi respuesta fue igual: “En nada”

Entonces con una mirada sorprendida me dijo: “En nada!”

“¿No tendrías ahora que estas joven y saludable que trabajar y ganar dinero para mas adelante hacer todo lo que quieres hacer?”

Por un momento no supe que decir y créame esto nunca me ocurre. Mi pensamiento negro  hubiese reaccionado de inmediato y con mucha emoción hubiese tratado de defenderse sobre porque no estaba trabajando. Pero esta reacción nunca ocurrió.

Mi pensamiento blanco con una sonrisa le hubiese dado la razón, y mas tarde hubiese buscado las posibilidades de ganar dinero. Pero esta reacción tampoco ocurrió.

En lugar de responder le hice una pregunta, quizás no sea muy de buena educación responder una pregunta con otra, pero así fue.

Le pregunte: “¿Que hace usted ahora que ya no tiene que trabajar?”

A lo cual ella respondió: “ Gozar de mi jardín en de mis queridas mascotas”

“Esa es precisamente mi respuesta a la pregunta que usted me hizo anteriormente. Yo no necesito ahora trabajar y ganar dinero para hacer lo que todo ser humano quiere hacer “disfrutar de las pequeñas cosas”

Ella me miro y dijo: “Tienes toda la razón.”

Viajando me desprendí de el pensamiento de que primero tenemos que lograr algo, ganarnos algo o demostrarnos algo a nosotros mismos para así después poder disfrutar. Yo disfruto ahora sin sentirme culpable sobre lo que tenia que hacer o tenia que alcanzar.

¿El invierno tampoco se siente culpable de aun no ser primavera, verdad?

Esto es lo que la gente llama pensar redondo, darse cuenta que todo a su tiempo llega. Y hablando de trabajo, trabajar de verdad no era hacer lo que mas queremos? Antes yo trabaje de verdad estimulando, motivando y uniendo a mi equipo de trabajadores, eso era lo que yo realmente quería. Y ahora mi verdadero trabajo es contemplar el mundo, esto es lo que realmente quiero.{:}

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.