geld
Reizen,  Wereldreis

SMART TIPS: Hoe bespaar je geld tijdens je wereldreis

Dat een wereldreis geld kost, dat weet iedereen maar als je slim omgaat met je financiën kan je hier en daar veel geld besparen. Als wereldreizigers hebben wij een paar SMART tips bij elkaar verzameld die wij graag met jou delen. Wij vinden dat ook jij geld kan besparen en een wereldreis kan maken.

Om te beginnen is het belangrijk dat jij alle ideeën die je hebt over geld even loslaat. Geld is alleen een middel om je begeerde dromen te bereiken, maar de initiator achter je droom ben jij zelf. Jij bepaalt waar jij je geld aan uit geeft, dus wees er SMART in en maak gebruik van deze tips om meer uit je reisbudget te halen. 

“Reizen draait niet om geld maar om prioriteiten”

#SMART TIP 1: Wist jij dat punten sparen loont? 

Het eerste dat je als reiziger moet doen is Miles gaan sparen. Je gaat heel veel vliegen dus waar beter dan aan je vliegtickets geld besparen. Dankzij deze SMART tip zijn wij vanuit Seattle naar Honolulu gevlogen voor minder dan 100 euro!!! En dat voor een vlucht van bijna 10 uur, omgerekend 1 euro per uur, alleen lopen is goedkoper. Het klinkt ongeloofelijk maar het werkt en wij hebben er gebruikt van gemaakt. Het boeken van je tickets kan je ook SMART aanpakken. Het loont om je vliegtickets op verschillende dagen en tijden te vergelijken, maar ook via verschillende routes. Als je in een rechte lijn van A naar B wil, dan zul je soms meer betalen dan wanneer je een omweg neemt. Hetzelfde geldt voor het seizoen wanneer je wilt vliegen. Buiten het hoog seizoen is het niet alleen goedkoper maar ook rustiger qua toeristen, dus hier sla je twee vliegen in een klap. Voor het boeken van je tickets kunt je gebruiken maken van skyscanner deze is te vinden op mijn blog. Voel je vrij om het te gebruiken (het kost jou niets extra’s).

Verder is het SMART om je aan te melden op de nieuwsbrieven van verschillende vliegmaatschappijen zodat jij mee kan doen met hun kortingen, VIP acties en vele extra’s. 

Maar dit is niet alles, in Nieuw-Zeeland en Australië hebben wij onze boodschappen SMART ingekocht door gebruikt te maken van de puntensystemen van de supermarkten. Dit betekent boodschappen doen en punten sparen voor korting bij de benzinepomp. Hier weer sloegen wij twee vliegen in een klap, wij moesten eten, maar ook tanken. Dankzij deze SMART tip hebben wij vele kilometers gereden en heerlijk gegeten.

Koffie verslaafd? Ook aan je cafeïne shot kan je geld besparen. In Amerika en Canada kan je voor elke aankoop bij de Starbucks sterren sparen voor gratis dranken. Dankzij deze SMART tip hebben wij vele Flat Whites en Chai Lattes gratis gedronken. Helaas doen niet alle de Starbucks wereldwijd aan deze manier van punten sparen, maar er zijn genoeg lokale koffiebarretjes die wel met punten werken.

#SMART TIP 2: Wist jij dat waar je slaapt een onderdeel is van je reiservaring? 

Slapen is naast een basisbehoefte ook een onderdeel van je reiservaring en daarom is het SMART om niet alleen in hotels te slapen, wat natuurlijk gemakkelijk en leuk is, maar niet als je langdurig op reis bent. Als je langdurig op reis bent, wil je variatie in de plekken waar je je nachten doorbrengt. Deze variatie zorgt voor het besparen van geld en het toenemen van reisplezier. Om te beginnen is het handig om de verschillende accomodaties te vergelijken op verschillende websites. Wij gebruiken booking.com waar je extra korting krijgt, nadat je je Genius status hebt behaald. Als wereldreiziger is het niet moeilijk om deze status te behalen. Deze site loont jou en je reizende vrienden met 15 euro cash bij een boeking boven de 30 euro. Nieuwsgierig hoe? Klik hier 

Bij hotels.com kan je sparen voor gratis overnachtingen, na 10 keer bij hen te hebben geboekt, krijg je een overnachting gratis. Bij airbnb krijg je 35 euro korting bij je 1e verblijf als je deze link gebruikt

 #SMART TIP 3: Wist jij dat je liefde voor een land door je maag gaat? 

Eten en slapen liggen aan de onderkant van de piramide van Maslow, maar tijdens je wereldreis draait alles om het bevredigen van je basisbehoeften en je oer-instincten te volgen. Om van deze basisbehoefte een reisbelevenis te maken die ook nog eens goed is voor je portemonnee, gaan wij op zoek naar waar de lokalen eten. Vaak zijn deze plekken kleine en gezellige restaurantjes zonder te veel verfraaiingen maar met lekker eten. Het eten is heel anders dan wat je thuis gewend bent, maar laten we eerlijk zijn, wie gaat op reis om stampot te eten. Wij in ieder geval niet. Lokaal eten kan je veel geld besparen en bovendien brengt het je in contact met de bewoners en zijn eetgewoonten. Ik hoor jullie al zeggen: “Lokale restaurants zijn vies en onhygiënisch” voornamelijk in Azië. Natuurlijk zien ze er heel anders uit dan wat jij thuis gewend bent, maar wist jij ook dat er in Japan en Thailand een restaurant met een Michelin-ster op straat te vinden is? en dat je in Taiwan de beste lekkernijen op de nachtmarkten kan proeven?. Dus stap uit je comfort zone en proef wat de wereld je te bieden heeft. 

Maar als je toch niet van exotische gerechten houdt, dan is zelf koken op reis een feestje waar je weer veel geld kan besparen. 

#SMART TIP 4: Wist jij dat de leukste belevenissen voor altijd opgeslagen worden in je geheugen? 

Reizen is beleven en soms moet je wat betalen om iets te mogen beleven. Naast vliegtickets en accommodatie is het belangrijk dat je ook budget hebt voor excursies. Excursies kunnen soms heel duur zijn, maar aangezien wij jullie op gang willen helpen met SMART tips, hoef je dus niet te bezuiningen op je belevenissen. Deze zijn onze tips om je excursie budget tot het maximum te rekken. 

Doe excursies met andere reizigers, dit is niet alleen leuker, maar ook goedkoper (maak gebruik van groepskortingen). 

Wil je meer dan een excursie doen? Vraag naar een samengesteld pakket en onderhandel over de prijs. 

Ga altijd langs de toeristen informatie centers, zij hebben vaak kortingsbonnen voor activiteiten. Soms is het reuze handig als zij de excursie voor je regelen met korting. 

Neem de tijd om de dure excursies te vergelijken en heb de lef om korting te vragen. Nee heb je, en ja kan je krijgen, vaker dan je zou denken. 

#SMART TIP 5: Wist jij dat het gebruiken van een creditcard goedkoper kan zijn dan cash? 

Veel mensen denken dat cash betalen in het buitenland goedkoper is dan je creditcard gebruiken, dit is een aanname die voor een deel waar is. Het is waar dat je bank te hoge kosten in rekening brengt voor elke transactie dat je met je creditcard doet. Maar tegenwoordig zijn er banken die een minimale toeslag in rekening brengen voor de transacties van je creditcard. Een van deze banken is Revolut een bank van deze tijd voor de reizigers van deze tijd. Revolut is voor wie naar landen buiten de eurozone reist. Het gebruik van je creditcard is gratis tot 5.000 euro per maand,  daarnaast mag je maximaal 200 euro per maand zonder extra kosten en valutatoeslag in het buitenland pinnen en ook daarboven is het vaak nog goedkoper dan pinnen bij je eigen bank. En aangezien het om een prepaid creditcard gaat, betaal je geen hoge rente over een uitstaand saldo. Allemaal voordelen die ervoor zorgen dat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Pinnen in het buitenland met je gewone bankpas kost je altijd geld, je betaalt een vaste toeslag voor het pinnen plus de toeslag van het land waar je pint. Er zijn landen waar je 5 euro per transactie betaalt, met een maximum te pinnen bedrag van 300 euro per dag. 5 euro die je per transactie kan besparen, als je in plaatst van pinnen je Revolut card gebruikt om te betalen. Dat is SMART en klantvriendelijk want wie wil meer betalen om alleen cash op zak te hebben met alle risico’s van dien, wij niet en jij?

#SMART TIP 6: Wist jij hoeveel kapitaal je zomaar laat liggen?  

En als we toch over toeslagen en extra kosten hebben, dan willen wij onze laatste SMART tip aan je geven en dat is het terugvragen van je betaalde btw in het buitenland.

Er zijn landen zoals Uruguay waar je als buitenlander je betaalde btw direct terugkrijgt (alleen bij betalingen met je creditcard), ideaal toch? Het loont dus om vantevoren alvast te gaan uitpluizen wat de regels betreffende de BTW teruggaaf zijn in het land van je reisbestemming. De voorwaarden kunnen verschillen zoals in Amerika waar elke staat haar eigen regels heeft. Amerika betaalt geen btw terug, maar sommige staten hebben geen staatsbelasting daardoor je ongeveer 8% kan besparen op je aankopen.

Meestal moet je in de winkel een formulier invullen, op een vliegveld voordat je bij de incheckbalie komt een stempel halen en na de douane langs een refund kantoor met je formulier. Het klinkt ingewikkeld maar als je het vaker doet, wordt het vanzelf een gewoonte zoals winkeltjes kijken voordat je aan boord mag. 

Wees SMART en laat dit kleine kapitaaltje niet liggen zoals veel toeristen die het terugvragen van de btw te moeilijk of omslachtig vinden maar wel flink shoppen en daardoor korter op reis kunnen. 

Vind je dit artikel bruikbaar? Verspreid het en laat me weten of je meer van deze tips wilt krijgen.

aanvullingen op dit artikel zijn van harte welkom!!! 

xoxo Diana 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.