Inspiratie

Reisles 3: Kiezen tussen twee vrienden

 

Wat kan het leven toch onverwachtse wendingen nemen. Als jij mij vijf jaar geleden had verteld dat ik een mini pensioen zou nemen om de wereld te verkennen, dan zou ik hard gelachen hebben en misschien een paar excuses hebben bedacht waarom ik dat niet zou gaan doen. En dat is misschien het probleem, excuses zoeken om goed te praten waarom wij niet gaan doen dat wat wij toch stiekem willen doen, maar nog niet aandurven.

Een goede vriendin vroeg me hoe ik dat deed. Alles loslaten en helemaal opnieuw beginnen zonder enige zekerheid dat ik over twee jaar de draad weer kon oppakken. En mijn eerlijke antwoord was: “Geen idee, ik doe het gewoon.” Toch was haar vraag intrigerend, voornamelijk de woorden Loslaten en Zekerheid hebben mij voor weken bezig gehouden. Maar tijdens het wandelen richting Compostela kwam ik tot de conclusie dat:

Loslaten en Zekerheid goede vrienden van elkaar zijn, maar dat zij nooit met elkaar samen zullen spelen. Loslaten is gek op avontuur, wil zichzelf hervinden, wil afzien, wil vrij zijn, wil ontdekken, wil leven in het moment, terwijl Zekerheid zich heel graag wil settelen, zichzelf wil blijven, een hekel heeft aan verandering, in comfort wil leven, wil volgen en gevonden wil worden.

Toen wist ik dat ik gekozen had om een vriendschap te sluiten met Loslaten, met alle gevolgen van dien. Het is een keus die ieder mens maakt en de ene is niet beter dan de ander, alleen elke vriendschap heeft zijn eigen voordelen. En afhankelijk van waar je zit in je leven zo kies je je vrienden uit. Zekerheid was mijn beste vriendin voor jaren en het deed pijn om onze relatie te beëindigen. Zij heeft me geleerd wat comfort is, hoe een veilige haven voelt en hoe de omstandigheden van het moment mijn leven konden bepalen, maar deze dingen bevielen mij niet meer en daarom was het tijd voor een nieuwe vriend die mij nieuwe dingen kon leren.

Nu vijf jaar later, met een laptop op zak, een boekje vol ideeën en met minder excuses dan toen, ben ik de wereld aan het verkennen als een echte digitale nomade samen met mijn nieuwe beste vriend Loslaten.

Maar bevriend zijn met Loslaten betekent niet dat ik niets meer hoef of doe, in tegendeel ik doe nu veel meer (lezen, mijn favoriete muziek luisteren, reizen, wandelen, met vrienden afspreken, schrijven, musea bezoeken, een nieuwe taal leren, kennis vergaren over verschillenden onderwerpen en…..)

De dagen lijken te zijn verdubbeld en de energie lijkt gewoon niet op te raken, dus als ik jullie een bescheiden advies mag geven, kies je vrienden zorgvuldig uit en wees niet bang om af en toe tussen twee vrienden te kiezen want dat is geen verraad maar juist van jezelf houden.

Eén reactie

 • karina

  hola Diana, como estas?
  Entre a tu blog para ver que novedades haz puesto.
  me gusta tu blog, pero espero ke pongas mas fotos
  de lo bellos paisajes que te encuentra en tu viaje!

  beso y cuidate

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.