Creatief schrijven

Muzikale wereldreis

Muziek op reis is net zo belangrijk als een WC-rol tijdens het kamperen (geheimpje: kamperen is niet mijn ding, muziek luisteren en dansen natuurlijk wel).

Vroeger, dan praat ik over de jaren negentig want zo oud ben ik ook weer niet, nam ik mijn cassettebandjes en walkman mee op reis. De selectie moest heel zorgvuldig gebeuren, want veel bandjes mochten niet mee wegens ruimtegebrek. Luisterend naar de radio drukte ik op het rode knopje “record” zodra een van mijn favoriete liedjes werd gedraaid, dit was een hele opgave op zich, want als ik te laat was zaten er allerlei reclame stukjes die mijn playlist zouden verpesten.

images

Later werd het steeds makkelijker om meer muziek op reis te hebben. Ik kan me nog herinneren dat ik mijn lieveling CD’s keurig bewaarde in een CD-mapje waar 80 stuks in konden, geordend op soort en artiest meenam op vakantie. Dankzij de snelle ontwikkelingen kon ik mijn muzikale wereldcollectie steeds uitbreiden. Het feit dat ik niet meer hoefde te kiezen maakte alles makkelijker. Toen de mp3 geïntroduceerd werd, gingen bij mij alle remmen los, alsof ik bang was dat de muziek op zou raken. Ik moest alles hebben ongeacht wat voor soort muziek en spijtig genoeg verloor ik mijn goede smaak.

Gelukkig besefte ik jaren later dat een goede playlist leuker is dan een overvolle mp3 collectie met muziek waar ik totaal niets mee had, maar puur vanuit mijn hebberige drang.

images-2

De fase van de iPod heb ik bewust laten passeren. Ik kon heel moeilijk keuzes maken wat voor muziek ik mooi, inspirerend, rustgevend, gezellig, bevrijdend en swingend vond. Maar de behoefte om een playlist op reis mee te nemen was er wel.

Toen besloot ik een playlist samen te stellen op basis van de bestemmingen die zowel indruk als betekenis in mijn leven hebben gemaakt. Mijn playlist nu, inmiddels met Spotify, is een mengelmoes geworden van alle soorten muziek in verschillende talen. Afhankelijk van mijn stemming en de soort reis die ik maak, speel ik de liedjes af.

Mijn muzikale playlist bestaat uit Salsa (Colombia), Merengue & Bachata (Dominicaanse Republiek), Cumbia & Vallenato (Colombia), Jazz & R&B (VS), Fado (Portugal), Flamenco (Spanje), Baladas (Italië), Tango (Argentina), Samba (Brazilië) en liedjes van mijn favorieten artiesten uit Zweden, Turkije en Nederland.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.