Creatief schrijven,  Reislessen

Reisles 15: Ontsnappen heeft geen zin

Hoe vaak heb ik willen ontsnappen uit een situatie, gevoel, intens verdriet en ja hoor, ook aan een bestemming zoals Hanoi, waar mijn hart in duizend stukjes brak. Daar heb ik het nieuws gekregen dat een van mijn dierbaren was overleden. 

Ik denk dat wij allemaal weleens hebben willen ontsnappen aan de realiteit die soms hard en pijnlijk kan zijn. Toch heeft ontsnappen geen zin. Dit alles, hoe pijnlijk en hard ook, vormt een of meerdere hoofdstukken van ons verhaal, dat verhaal dat iedere dag zijn alinea’s bloot geeft. En hoe onwerkelijk het mag klinken dat verhaal gaat wel over ons maar niet om ons. 

Het levensverhaal is een van de mooiste geschenken die wij hebben en daarom beschouwen we het als eigen. Alleen het willen bezitten van het leven is egocentrisch, arrogant en heel naief. We moeten nooit vergeten dat dit leven geleend is, geleend om er iets moois, waardevols en betekenisvols van te maken, niet voor onszelf maar voor de mensen om ons heen. Ontsnappen aan ons levensverhaal heeft geen zin, want vroeg of laat zal het hoofdstuk waarvan wij willen vluchten, terugkomen. Het zal ons dwingen om de realiteit onder ogen te zien, voordat wij weer verder kunnen. Zodat wij later een inspirerend nalatenschap kunnen doorgeven aan hen die ons pad hebben gekruisd. 

Deze reisles heb ik geschreven met de pijn die je alleen kan ervaren wanneer een dierbare stilletjes is vertrokken en jij niet de kans hebt gehad om te zeggen: “Bedankt dat je in mijn leven was.” 

Maar hoe dan ook aan deze les kon ik niet ontsnappen. Deze gebeurtenis, bestemming en gevoel is nu onderdeel geworden van mijn levensverhaal. In dit hoofdstuk is een van de personages uit het script weggehaald, maar ik blijf verantwoordelijk voor de hoofdrol. Een rol die ik verder moet blijven spelen om van mijn levensverhaal het beste verhaal te maken. Een verhaal waar ik elke dag tevreden de blazijde mag omslaan. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.