Reislessen

Reisles 13: Een hoge vlucht

De directeur van de organisatie waar ik hiervoor heb gewerkt, schreef in zijn afscheid briefje naar mij : “Diana houdt van hoogtes” en inderdaad niets is minder waar. Mijn obssesie voor hoogtes is doorgeslagen naar het spotten van een van de mooiste dieren op aarde: vogels. 

Ik kan uren lang en met veel plezier naar ze kijken en elke beweging die ze maken vastleggen. Ik ben een vogel papparazzi geworden ;). Obssesie of niet, het observeren van deze bijzondere dieren levert mij niet alleen mooie plaatjes op, maar ook veel reflectiemomenten. 

Als ik bewust naar het gedrag van vogels kijk, zie ik dat zij veel overeenkomsten hebben met ons en wij met hen. 

Om te beginnen worden zij ook geboren in een nestje dat zij zelf niet hebben uitgezocht. Hun ouders verzorgen ze tot het moment dat zij zelf mogen vliegen. Maar na de eerste vlucht mogen zij lekker voor zichzelf zorgen en snel een partner zoeken. Hiervoor wordt losbandig getwitterd en op het moment dat het raak is, komen de kindjes. Zo bouwen ze samen een stabiel en veilig nestje en vliegen ze samen vrij rond tot ze dood gaan. Uhhhh, dit zou zo maar de samenvatting van mijn eigen leven kunnen zijn. Met de  correctie dat ik bij mijn eerste vlucht een noodlanding moest maken 🙂 om een crash te voorkomen.  

Deze reflectie bracht mij naar een belangrijk aspect van het leven: vrijheid. De vrijheid waar helden over de hele wereld voor gevochten hebben, omdat het bij ons, in tegenstelling tot de vogels, niet vanzelfsprekend is. De vrijheid die ik soms kan ervaren wanneer mijn gedachten op vakantie zijn. De vrijheid die alleen te bereiken is wanneer wij een hoge vlucht durven te nemen. Eentje die boven onszelf uitstijgt. 

Deze bijzondere dieren hebben mij geinspireerd om stil te staan over wat vrijheid voor mij betekent en dat is niets anders dan leven zonder ego, zonder maskers of rollen, zonder pretenties en zonder vergelijkingen. Dit is misschien één van de moeilijkste targets die wij in het leven krijgen. Een target die misschien levenslang duurt voordat je het mag afvinken. Dit alles nog geredeneerd vanuit mijn ego die graag dingen afvinkt en targets behaald. 

Nu ik weet wat vrijheid voor mij betekent, resteert me nog één ding: Er aan werken om echt vrij te zijn en hopelijk komt er een dag dat ik volmondig kan zeggen: “Ja, ik ben zo vrij als een vogel.” 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.