Outdoor activiteiten

Beleef de Nederlandse natuur

Wanneer ik aan avontuur denk, flitsen belevenissen buiten mijn comfort zone door mijn hoofd. Maar nu heb ik mijzelf uitgedaagd om binnen Nederland 🇳🇱 avonturen te gaan zoeken.

Hiervoor bedank ik COVID-19, die mij gedwongen heeft om mijn omgeving en thuisbasis te herontdekken.

De eerste ontdekking was meteen raak en ik kan jullie vertellen dat dit naar meer smaakt.

Mijn eerste ontdekking

Het Nationale Park de Biesbosch, op maar 30 minuten van Rotterdam. Deze ontdekking bewijst maar weer eens dat ik niet ver hoef te zoeken voor natuur en avontuur. In ons kleine kikkerlandje zijn genoeg bijzondere plekken. Om precies te zijn, zijn er 21 nationale parken in Nederland waarvan de Biesbosch er een van is.

Algemene informatie ℹ️

De Biesbosch ligt tussen de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. De Biesbosch is een paradijs voor vogelaars, wandelaars, fietsers en natuurlijk avonturiers.

Hoe bereik je dit paradijs

Met de auto 🚗 kan je het park bereiken via 4 punten:

Dordrecht, Drimmelen, Werkendam of Hank. Er zijn enkele parkeerplaatsen waar je je auto kan laten staan om het park te verkennen. Parkeren is gratis :).

Wat voor avonturen kan je beleven in de Biesbosch

  • Een boottrip van een paar uur of een hele dag. Deze activiteit is tijdens mijn bezoek wegens corona afgelast, maar in de maand juli is deze activiteit weer hervat, voor meer actuele informatie ℹ️ Klik hier
  • Breng een bezoek aan het Biesbosch museumeiland dat sinds 1 juni weer open is. Let op: op maandagen is het museum gesloten.
  • Wandelen zo kort en zo lang je wilt. De kortste route is 1,5 km en de langste 21 km. Er is dus voor iedereen wat wils. Zelfs als je met kinderen bent, kan je hier wandelen. Wat de Biesbosch zo bijzonder maakt voor een wandeling is dat je onderweg veel wildlife kan spotten, zoals de bever, en ongelofelijk veel soorten vogels.
  • Ga op Beversafari.
  • Ga een rondje fietsen. Voor je fietstocht kan je een fiets huren bij het Biesbosch museum.
  • Je kan kiezen uit verschillende fietsroutes en thema’s, bijvoorbeeld: Het boerenland rondje van 30 km” of de “De Marianne Vos route van 28,5 km”.

De bekendste wandelroutes van de Biesbosch zijn:

  • Rondje Biesbosch via knooppunten (ook fietsroute)

Startpunt: Het Biesbosch museum

Aantal kilometers: 9,7 kilometers

  • De Pannekoek wandelroute

Startpunt: Bij de parkeerplaats aan de andere kant van het Biesbosch museum

Aantal kilometers: 2,4 kilometers

  • De Kleine Noordwaard

Startpunt: Hilweg in Werkendam

Aantal kilometers: 11,1 kilometers

  • Nieuwe Merwede

Startpunt: Dordrecht bij de Oosthaven

Aantal kilometers: 5 kilometers

Bonus:

Voor wie een nachtje midden in de natuur wil blijven slapen, je kan terecht bij de verschillende hotels en B&B’s die vlakbij het gebied liggen zoals de Stayokay Dordrecht hostel of de B&B ’t Steurgat.

Meer Nederlandse natuur

Ik heb nog 19 nationale parken te gaan, dus blijf vooral alert op mijn nieuwe blogposts. Volgende keer vertel ik jullie alles over mijn tweede ontdekking: “De Loonse en Drunense Duinen”, bekend als de Brabantse Sahara.

Wat is jouw favoriete nationale park in Nederland? Of ken je toevallig een spot die je graag met ons wilt delen?

Laten we vooral in deze roerige tijden meer contact zoeken met de natuur op een duurzame en verantwoordelijke wijze. Wil je een steentje bijdragen aan de Nederlandse natuur? Word lid van de natuurmonumenten.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.