Creatief schrijven,  Reislessen

Reizen is je beste levenscoach

 

Reizen is je beste levenscoach

Waarom zou je kiezen voor coachingsgesprekken ergens in een opgesloten ruimte, als de wereld aan je voeten ligt met de beste adviezen en op maat gemaakte veranderingstrajecten. Voor mij persoonlijk is reizen de beste manier om mijn leven op de rails te krijgen, ik heb geen levenscoach nodig.

Toch was ik nieuwsgierig naar de mening van anderen, zouden zij reizen ook als een levenscoach ervaren?

En zoals elke dinsdag was het afgelopen week mijn beurt om een reizigers-vraag te stellen aan mijn volgers op Instagram. De vraag luidde: “Welke reis heeft je leven voor altijd veranderd?” De antwoorden waren zeer verschillend en inspirerend, daarom heb ik besloten om een paar van hun verhalen hier met jullie te delen. De meeste reizigers zijn net als ik van Colombiaanse afkomst, of van reizigers die een band hebben met Colombia. Dat maakt hun verhalen voor mij zo bijzonder, want deze mensen hebben heel veel moeten doorstaan om uiteindelijk “de reis” te kunnen maken. In Colombia net als in andere landen van de wereld is het niet zo vanzelfsprekend dat je een ticket kan kopen en op reis kan gaan. Naast het feit dat je als Colombiaan bijna overal een visum voor nodig hebt, moet je ook nog geld zien te sparen. Dan realiseer ik me hoe bevoorrecht we eigenlijk hier in Nederland zijn. We kunnen zonder problemen overal ter wereld reizen en sparen zit al goed in de cultuur verworven :).

 

De reizen die het leven van deze mensen hebben veranderd 

Guia para mochileros

Bestemming: Peru

Isa is een Colombiaanse Amazona die 6 jaar geleden besloot haar vaderland Colombia te verlaten en als backpacker een reis door Zuid-Amerika te maken. Wat zij toen niet wist is dat zij onderweg mensen zou ontmoeten die haar lot en toekomst voor altijd zouden veranderen. Onderweg heeft zij andere backpackers ontmoet die haar verschillende vaardigheden hebben geleerd om tijdens het reizen geld te verdienen. Vandaag de dag reist zij full-time en verdient haar geld met het verkopen van haar zelfgemaakte sieraden. Isa is een voorbeeld voor velen die denken dat je alleen met veel geld op reis kan. Het enige wat je volgens haar nodig hebt om te kunnen reizen is zin en lef. 

Mochileros de lujo

Bestemming: Spanje Camino de Santiago 

Deze Colombiaanse jongeman en zijn vader hebben vorig jaar besloten de reis naar Santiago de Compostela te maken. Niets hield ze tegen om hun droom in vervulling te laten gaan, een jaar lang hebben zij geoefend om de Franse route per fiets af te leggen. Een route van meer dan 800 kilometer heeft hun leven voor altijd veranderd. Op de laatste dag in Compostela keken ze elkaar aan en ze zeiden: “Onze droom is uitgekomen omdat wij de eerste stap hebben genomen, op een fiets gaan zitten en trappen.” 

 

Una Colombiana viajando

Bestemming: Golden Coast Australie

Camila, deze Colombiaanse girl, heeft haar moed bij elkaar geraapt om in Australië te gaan studeren. Zij is de uitdaging aangegaan om alles los te laten en opnieuw te beginnen in een land waar zij nog alles moest leren. Camila werd verliefd op Australië, maar de prijs die zij voor haar liefde moest betalen bleek te hoog. Na jaren plezier maar ook hard werken, wist zij dat Australie niet het einde van haar levensreis was, maar eerder het begin. Met deze ervaring op zak heeft zij weer haar koffers ingepakt om opnieuw haar geluk te beproeven, maar deze keer in San Francisco. 

Viajes de un cronopio

Bestemming: Chili

Laura is geboren onder het teken van Waterman. Ja, ik studeer al ruim een jaar astrologie, dit is weer een van de veranderingen die reizen bij mij heeft losgemaakt. Later zal ik jullie hier iets meer over vertellen. Maar nu weer terug naar Laura. Laura schreef zich in via de universiteit om als vrijwilligster kinderen in de arme gedeelten van Chili te gaan helpen. Na een lange periode van wachten en selectie mocht zij uiteindelijk samen met acht andere buitenlanders naar Chili. Daar aangekomen heeft zij er alles aan gedaan om een creatief project voor deze kinderen te starten, maar dit alles ging niet zonder slag of stoot. Tijdens haar verblijf is ze beroofd van alles (geld, laptop, camera, documenten, echt alles). Maar niets heeft haar weerhouden om een lichtje van hoop in het leven van deze kinderen te brengen. Terug in Colombia is zij een nieuw project begonnen om van reizen een lifestyle te maken. En zo is haar project Travel to live geboren.

 

Alejo Sudamericano

Bestemming: Japan

Alejo droomde ervan om ooit te gaan reizen, een droom dat dertig jaar lang moest rijpen. Tot de dag dat hij besloot zijn ‘ooit’ een dag en een datum te geven. Hij heeft in een paar dagen zijn lang gekoesterde droom veranderd in zijn realiteit. Alejo begon met korte tripjes binnen en buiten Colombia, vaak in gezelschap van vrienden en familie. Leuke tripjes waar hij enorm van genoot, maar de reis die zijn leven voor altijd zou veranderen was zijn solo trip naar Japan. Een reis richting het onbekende. Hij moest zich zien te redden in een vreemde taal en een land dat nog eens heel ver van huis lag. Alejo heeft ondanks zijn angst geen moment getwijfeld of hij een goede keus had gemaakt, want zoals hij zei: op reis ben je ooit alleen. Dus je hoeft niet te wachten tot iemand je gezelschap wil houden, als je ergens heen wilt, ga en doe het. De weg ontvouwt zich vanzelf. 

 

El diario de Monica y Beto

Bestemming: Nepal

Dit Colombiaanse koppel hebben elkaar ontmoet tijdens een van hun trips en nu reizen ze samen de wereld rond, tot hier zijn zij een normaal koppel dat regelmatig reist. 

Maar afgelopen oktober toen ze bezig waren met een trekking in Nepal verongelukte Monica en verloor het zicht aan haar rechter oog. De fysieke pijn was erg, maar mentaal had zij het gevoel dat haar hele wereld neerstortte. De advies van de dokter was volledige rust, dus niet meer reizen. Monica zag op dat moment alleen de negatieve kanten van de situatie. Zij was gefrustreerd, boos en teleurgesteld. Zij dacht aan alle plannen die zij van tevoren met Beto had gemaakt. Alles was zo goed geregeld en uitgestippeld en nu zat zij daar ergens in een gehucht zonder vooruitzichten, zonder plannen, zonder activiteiten, alleen zij en haar duisternis.  De dagen in Nepal verstrekken langzaam en haar leven in duisternis was heel zwaar. Zij kon niet eens lezen of tv kijken om de tijd te doden. Na Nepal is zij samen met haar intussen man nog naar India gereisd om haar oog te laten behandelen en met succes. Monica kan weer zien.

Het heeft haar bloed, zweet en tranen gekost om te leren dat het leven niet gepland of gestuurd kan worden, dat je soms duisternis nodig hebt om het licht in je leven te kunnen zien.

Zij herinnert zich nog dat voordat zij naar Nepal vertrok, diep in haar hart verlangde naar een ervaring die haar leven voor altijd zou veranderen en de ervaring kreeg ze.  Lieve reizigers, wees a.u.b. voorzichtig met de wensen en verlangens die je diep in je hart draagt, ze kunnen zomaar uitkomen. 

 

Hello from the other side

Bestemming: Medellin Colombia 

Lisa, een jong meisje uit Oostenrijk, verloor haar hart aan Colombia. Lisa heeft vorig jaar alle hoekjes van Zuid-Amerika gezien en in het bijzonder Colombia. 

Ik ontmoette haar in Quito tijdens een wandeling door de stad. Ik raakte gelijk geïnspireerd door haar verhalen over de verschillende dorpjes en villages in Colombia. Zij was op plekken geweest die ik niet eens wist dat ze bestonden. Tijdens haar reis had zij enorme bewondering gekregen voor de manier hoe de Colombianen alles met anderen delen, ook al hebben ze zelf bijna niets. Wat zij beschreef herkende ik uit mijn jeugd. Ik kan me nog herinneren dat bij mijn tante iedereen welkom was, en ongeacht hoeveel broodjes zij in huis had, vreemdelingen mochten altijd blijven eten en als het nodig was zelfs op de bank blijven slapen. 

Lisa ervoer Colombia als het land dat haar leven voor altijd heeft veranderd, zij heeft tijdens haar reis niet alleen vloeiend Spaans leren spreken maar ook de gastvrijheid en liefde van de Colombianen ervaren. Deze reis heeft haar hart gestolen letterlijk en figuurlijk. Lisa is nu een “Paisita” (koosnaam voor iemand uit Medellin) die Duits spreekt. 

Dit zijn maar een paar van de vele verhalen die ik heb gekregen, over hoe reizen iemands leven kan veranderen. Ik denk dat ik meer blogposts nodig heb om ze allemaal te delen, maar ik wil ook verhalen uit Nederland en uit alle hoeken van de wereld ontvangen. Dus mocht je zelf een verhaal hebben over hoe reizen je leven heeft veranderd, stuur mij je verhaal en wie weet kom je in mijn volgende blogpost te staan of later dit jaar in mijn eerste boek.

xoxo Diana 

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.