kimono
Reislessen

Reisles 14: Mijn nieuwe mentor draagt een Kimono

Mijn reis door Japan was veel meer dan een trip om tempels te bezoeken en heel veel sushi te eten. Het was een reis waarin ik meer over dit fantastische land en hun cultuur heb geleerd. Daarom is het misschien niet vreemd dat mijn nieuwe mentor een kimono draagt.

In de korte periode die ik samen met mijn mentor heb mogen doorbrengen heeft zij mij veel geleerd over de Japaanse cultuur met daarin interessante levenslessen. Deze lessen kunnen van nut zijn voor iedereen die bezig is met persoonlijke ontwikkeling of simpelweg nieuwe dingen wil leren. Dus voor iedereen die geïnteresseerd is in Japan maar nog niet de kans heeft gehad om het land te bezoeken hier alvast een kijkje in de manier hoe zij het leven zien.

Waardeer de Wabi-Sabi

 

Wabi-Sabi, dit woord heeft niets te maken met de groene pasta bij de sushi, dat is wasabi, wat heel lekker is trouwens. Alleen jammer dat ik niet wist hoe ik het echt moest gebruiken. Ik maakte de grootste fout om de wasabi met de soja saus te mengen en dan vervolgens de sushi aan de rijst kant volledig in het sausje te doppen. Oei, gelukkig zijn deze culinaire fouten mij vergeven en vanaf nu weet ik hoe ik sushi moet eten zonder de kok te beledigen ?.

Wabi-Sabi betekent niets anders dan het waarderen van de imperfecties in ons dagelijks leven en het leren omgaan met de levenscyclus. En ja rimpels en grijze haren horen er gewoon bij.

Wij in het Westen streven al te graag naar perfectie: een perfect lichaam, een perfecte baan, een perfect gezin en ga zo maar door. Maar als wij eerlijk tegen onszelf en tegen andere zijn, weten wij dat niets in het leven perfect is (Facebook profiels hier buiten gelaten).

Het leven zit vol imperfecties die mooi en waardevol kunnen zijn als wij stoppen met ze te willen perfectioneren. De Wabi-Sabi visie nodigt ons uit om niet continu naar de symmetrie van alles te zoeken maar om vaker naar de echte realiteit te kijken.

Denk Groen en Drink Groen

 
Japanners staan bekend om hun ordelijkheid en netheid, dit zie je in alle hoeken van het land. De straten zijn brandschoon en overal wordt rekening gehouden met het milieu. Afval scheiden is geen keus maar een verplichte verantwoordelijkheid van zijn bewoners en van iedereen die het land bezoekt. In Japan hebben zij de woorden van de Moeder Teresa heel serieus genomen: “Als iedereen zijn eigen stoep zou schoonmaken dan zou de wereld schoon zijn.”

Maar de Japanners denken niet alleen groen, ze drinken ook groen. Geen smoothies of rare drankjes, nee zij drinken groene thee of zoals zij het noemen “Matcha”. Het drinken van thee is in Japan tot een echte kunst verheven. Wat voor ons simpele handelingen als thee zetten en thee serveren zijn, worden in Japan volgens een vast ritueel gedaan. Kenmerkend aan hun thee ritueel is de concentratie en zorgvuldigheid waarmee zij elke handeling uitvoeren.

De thee ceremonie wordt ook gebruikt als een oefening in het zenboeddhisme. De handelingen bij het maken en serveren van thee dwingen je om je aandacht te richten op de simpele dagelijkse handelingen. 

Ik kan gewoon zeggen dat groen de nationale kleur van Japan is en dat gewoon thuis thee zetten het nieuwe mediteren is.

Ichi-go Ichi-e

Dit bekent “Één kans één ontmoeting”

Japanners geloven dat elke ontmoeting in het hier en nu heel veel waarde heeft en aandacht verdiend. Zij zien ontmoetingen als “once in a lifetime”, want geen enkel moment herhaalt zich. Soms kan door de samenloop van omstandigheden dat je laatste ontmoeting met die persoon of personen zijn. Daarom is het zo belangrijk om je waardevolle bezit van tijd en aandacht met anderen te delen op het moment zelf. En niet denken: “ach ik zie haar of hem volgende keer weer”.

Keigo oftewel beleefd taalgebruik

Tijdens mijn reis door Japan viel me al meteen op hoe beleefd de Japanners zijn. Ik geloof dat de woorden Arigato (bedankt) en Sumimasen (excuseer me) de meest gesproken woorden zijn in het land. De beleefdheid van de Japanners begint met een buig en een bedankje. Maar hun beleefdheid gaat verder dan het gebruiken van deftige woorden en het onderscheiden van jij en u. Keigo is ook respect tonen voor iemand anders zijn mening. Deze manier van met elkaar communiceren is iets wat ik elke dag mis van mijn bezoek aan Japan. Arigato voor deze wijze reisles :).

Voortreffelijkheid in alles wat je doet

Japanners focussen in wat zij kunnen in plaats van wat zij niet kunnen. En hierin streven zij naar voortreffelijkheid in alles wat zij doen door te oefenen, te leren en te ontdekken. Voortreffelijkheid is niet alleen bedoeld voor mensen met een hoge functie of status maar voor iedereen, hoe nederig en simpel je taak ook mag zijn. Deze laatste levensles vond ik het meest toepasselijk in onze huidige samenleving waar velen succes en geluk willen, maar al te vaak denken dat hun deel, taak, functie en rol er niet of te weinig toedoet. Als iedereen iets voortreffelijks maakt van dat wat hij of zij goed kan, dan hoeft niemand meer hopeloos op zoek te gaan naar geluk. Want hij/zij zal dan geluk hebben gevonden in dat wat hij/zij met liefde en overtuiging doet. 

Heb jij ook een reis gemaakt die je leuke, wijze of nieuwe levenslessen heeft bijgebracht? 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.