wereldreis kaart met pinnen
Reizen,  Wereldreis

De meest gestelde vragen over een wereldreis

Wat zijn de meest gestelde vragen over een wereldreis?

Voordat je beslist om op wereldreis te gaan, zit je vol met vragen, aannames en raadsels. En hier ben ik om je te helpen deze grote vragen te ontrafelen, om jou dichter bij je droom te brengen. Afgelopen 5 jaar heb ik veel vragen gekregen over hoe het is om een wereldreis te maken. Privé heb ik deze vragen beantwoord aan de mensen die ze gesteld hebben, maar later realiseerde ik me dat er meer mensen zijn die er hier baat bij zullen hebben. Ik heb de meest gestelde vragen gebundeld tot deze blogpost. Mocht jij ook vragen hebben, schroom niet om deze hieronder te stellen.

Ik heb €5.000 gespaard, is dat voldoende voor een wereldreis?

Het is niet echt voldoende, maar ook niet onmogelijk. Je kan met €5.000 een start maken, maar onderweg zal je toch extra geld moeten verdienen om je reis te kunnen bekostigen. Ik zou je adviseren om een ticket naar Azië te kopen en met de rest van het geld je vaccinaties, verzekeringen en de eerste overnachtingen te regelen. Met dit budget ontkom je er niet aan om onderweg te gaan werken of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te gaan doen in ruil voor accommodatie en je maaltijden. Maar nog steeds is het mogelijk om de stap te zetten. Tegenwoordig zijn er duizenden manieren om voor elk soort budget te reizen dankzij de circulaire en sharing economie. Ik zou zeggen maak er bewust gebruik van en beperk je reis tot de goedkoopste landen in Azië. Het is misschien geen wereldreis maar je maakt wel een bijzondere reis mee.

Hoe plan je waar je gaat slapen, wat je wilt zien en hoe je van A naar B gaat?

Onze beste vrienden tijdens het reizen, al is het voor een citytrip of een wereldreis, zijn bloggers en vloggers. We lezen veel blogs om een idee te krijgen van het land waar we heen gaan. En op basis van hun tips en onze eigen wensen maken we een plan. We plannen onze accomodaties on the move, nooit heel ver van tevoren. Wij houden van de flexibiliteit en spontaniteit van het moment. Als de plek waar we aankomen ons bevalt dan blijven wij langer en als het tegenvalt vertrekken wij zo snel mogelijk weer.

De bezienswaardigheden plannen wij puur op basis van onze interessen, bijvoorbeeld: wandelen, extreme sporten, iets creatiefs, vliegen, koken, fotograferen & dansen. Het is aan jou om te bepalen wat voor activiteiten je wilt ondernemen, de ene persoon is de andere niet. Je wensen en je eigen karakter maken dat je reis uniek wordt.

Moet ik ontslag nemen om op wereldreis te kunnen?

Dat is zeer afhankelijk van de baan die je hebt. Heb je een baan die het mogelijk maakt om een aantal maanden weg te blijven of heb je de mogelijkheid om onbetaald verlof op te nemen of je kan remote werken dan hoef je geen ontslag te nemen. Maar als je plan is om lang weg te blijven of een carrière switch te maken of ergens te blijven hangen voor onbepaalde tijd, dan is ontslag nemen de meest voor de hand liggende optie. Om je een beter idee te geven van hoe het voelt om ontslag te nemen, lees deze blog post.

Moet ik echt een reisverzekering afsluiten?

Ja, zeker weten. Je kan in heel veel aspecten van je reis bezuinigen maar niet op je verzekering. Je kan zo maar doodziek worden, net als mijn man in Bolivia (iedereen wordt in Bolivia ziek). Och wat waren we blij dat we goed verzekerd waren. Hij kon gewoon zonder problemen naar een privé kliniek en dat was geen overbodige luxe, geloof me. En nu met de COVID-19 pandemie zou ik het absoluut niet riskeren om zonder reisverzekering te reizen. Wees verstandig en doe het gewoon het bespaart je heel veel gedoe en uiteindelijk ook geld.

Wat zou je anders hebben gedaan met de kennis van nu?

Er is een ding waar we het regelmatig over hebben en dat is het feit dat we zo weinig tijd hebben besteed aan de voorpret. Toen wij eenmaal de beslissing hadden genomen om op wereldreis te gaan, zijn we redelijk snel vertrokken. We hadden een startbestemming, het thema om van Rotterdam NL naar Rotterdam Indonesië te reizen en het idee om minstens een keer de wereld rond te gaan. Maar verder niets.

We hadden bijvoorbeeld ruim van tevoren een cursus fotografie of videografie willen doen voordat we op wereldreis gingen in plaats van achteraf. De voordelen van blanco weggaan is dat je veel ruimte hebt om te improviseren of je plannen om te gooien, wat ook heel waardevol is.

Dankzij onze flexibiliteit zijn we in Japan en Myanmar terecht gekomen. Landen die niet in onze planning stonden en die ons hart hebben gestolen.

Hoe is het om met je partner 24 uur jaar in jaar uit door te brengen?

Vanuit onze eigen ervaring zeer goed. We waren redelijk snel gewend aan het 24 uur samen zijn, alles delen, alles samen doen. Vandaag de dag kunnen we ons eigenlijk niet voorstellen hoe het is om elkaar te moeten missen. De lockdown door de COVID-19 pandemie is voor ons meer een verlenging geweest van de manier hoe wij samen leven. Voor ons was het dus geen drastische verandering. Het is alleen belangrijk dat je eigen ding blijft doen en dat je met elkaar blijft communiceren. Voor de Spaans sprekende onder ons is er een interview op Youtube met Juanlopez waar ik tips geef aan alle koppels die overwegen samen een wereldreis te maken.

Welke bestemming zou je aan een beginnende wereldreiziger niet aanraden?

Pfffff. Lastig. Ik heb geen bestemming om af te raden aangezien ik alles mooi en bijzonder vond. Bolivia vond ik pittig qua infrastructuur en voorzieningen, maar daar zat juist de charmes en de authentieke touch van het land. De wereld is gewoon prachtig en alles is absoluut de moeite waard om te zien en te beleven. Er zijn geen slechte landen, alleen bij het ene land moet je beter voorbereid zijn dan bij het andere.

Ben je weleens reismoe geworden?

Ja, er waren momenten tijdens de wereldreis dat we doodmoe waren. We konden amper onze ogen open houden. We voelde ons verzadigd van alle indrukken en belevenissen. Wanneer we reismoe waren, bleven we ergens langer hangen en deden we geen extra activiteiten. We namen gewoon de rust. Het voelt heel gek om reismoe te zijn. Je wilt van binnen alles doen en zien, maar je lichaam en geest geven aan dat je even moet stoppen en dan is het verstandig om deze signalen serieus te nemen. Dus neem je tijd en slow down wanneer het nodig is.

Welke landen mogen niet ontbreken op je wereldreis?

Wij zouden de hele wereld willen noemen, maar er zijn een paar landen die wij super bijzonder vinden, zoals:

Nieuw-Zeeland, Australië, Japan, IJsland, de Bahama’s, Chili (Paaseiland), Colombia, Ecuador (Galapagos), Thailand, Indonesië, VS, Canada, China, Egypte, Myanmar en Spanje.

Madagascar, Mongolië, Zuid-Afrika en Kenia staan nog op onze wensenlijst.

Hoe lang heb je nodig voor een wereldreis?

Dit is afhankelijk van het aantal landen die je wilt zien. Hoe meer landen, hoe meer tijd je nodig hebt. Ik zou wel voor minimaal 1 jaar weggaan en er minimaal 1 maand per land voor uittrekken.

Hoeveel kost 1 jaar op wereldreis?

De kosten van een wereldreis zijn natuurlijk per persoon verschillend. Alles is afhankelijk van de soort reis die je maakt en de landen die je bezoekt. Wij hebben een combinatie gemaakt van dure en goedkope landen en absoluut niet bezuinigt op de belevenissen.

De hoge kosten zitten in het vervoer. Wij hebben bewust gekozen om geen wereldticket te kopen aangezien wij niet aan een tijdsplanning vast wilde zitten, maar flexibiliteit en vrijheid kost geld. Een wereldticket zou goedkoper kunnen zijn, maar je kan maar een richting op vliegen. Als dit voor jou geen probleem is dat zou ik zeker voor een wereldticket gaan die ongeveer €3.500 p.p. kost. Naast je vliegtickets heb je vaccinaties nodig die ongeveer € 80 per prik kosten. Je hebt de nodige uitrusting nodig, denk aan koffers, foto en video apparatuur, goede schoenen enz. Aan accomodaties moet je rekenen op gemiddeld € 80 per nacht. Met een budget van € 170-200 euro per dag kom je heel ver en hoef je nergens iets te laten, dure excursies in dure landen kan je gewoon permitteren. Wil je minder luxe of alleen goedkopere landen bezoeken dan zou jij het met € 60 per dag ook redden.

Ga je binnenkort op wereldreis en heb je vragen over hoe je alles uit je reis kan halen? Ik help u graag met smart reistips en advies.

IK HELP U GRAAG

De afstand tussen jou en je droomreis is maar een e-mail 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.