staycation ideeën
Reizen,  Wereldreis

De leukste staycation ideeën voor een wereldreis

De leukste staycation ideeën voor een wereldreis, van koken tot artistieke uitingen. Een van de mooiste dingen van reizen is dat je al je zintuigen blootstelt aan nieuwe ervaringen. Op wereldreis proef je nieuwe smaken, ruik je bijzondere geuren, hoor je vreemde klanken, zie je ambacht die je thuis niet kent en voel je je verbonden met onbekenden die lotgenoten worden van je journey.

Allemaal dingen die jij tijdens je staycation kan proberen zonder je huis te verlaten.

Maak je riemen dan maar vast en kom aan boord in deze nieuwe manier van reizen “STAYCATION”.

6 Staycation ideeën om thuis een wereldreis te beleven

1. Staycation koken van wereldgerechten

Wat is de wereld toch rijk aan smaken, van de pittige curries uit Thailand 🇹🇭 tot de hoog culinaire verfijning uit Japan 🇯🇵.

Gelukkig kunnen we hier in Nederland 🇳🇱 al deze smaken thuis halen. Het vraagt wat voorbereiding, maar ook jij kan je smaak pupillen werelds verwennen.

Als idee kan je een wereldmenu samenstellen met gerechten uit de landen waar je graag naartoe zou willen of bent geweest. Daarna ga je op zoek naar de ingrediënten.

In Rotterdam heb je Amazing Oriental waar je echt super exotische dingen kan vinden. De AH en de Jumbo hebben tegenwoordig ook veel ingrediënten uit het buitenland.

Als je alle ingrediënten in huis hebt gehaald, voeg je alleen nog een paar lepels aandacht en een snufje liefde toe aan het bereiden van je maaltijd, dat zal je echt gaan proeven.

Geloof me, niets is lekkerder dan een zelfgemaakte maaltijd 🥘. Ervaar het zelf!

2. Een vreemde taal leren

Wist jij dat mensen die meerdere talen spreken een lagere kans hebben op Alzheimer?

Okay dit moet niet direct je motivatie zijn om een nieuwe taal te leren, maar ik zou het wel overwegen. Een nieuwe taal leren is een leuke en didactische manier om je cultureel te verdiepen in het land waar je graag naar toe zou willen gaan.

Je kan met de app duolingo beginnen en later je spreekvaardigheden verbeteren met hulp van een “native speaker” via de app italki. Leer je Spaans? dan kan ik je met mijn conversatielessen verder helpen.

Tijd(vereist)

3. Een traditionele ambacht leren

Ambacht is iets wat gelukkig nog niet helemaal verloren is. Bijna elk land heeft iets ambachtelijks. Kijk bijvoorbeeld naar de prachtige weeftechnieken van de inheemse volkeren uit Zuid-Amerika of de houtbewerking uit Azië of de schilderkunsten van de Aboriginals uit Australië, om maar een paar voorbeelden te noemen. De wereld is rijk aan kennis en vaardigheden die wij kunnen proberen ons eigen te maken of op zijn minst een poging wagen tot.

Laat perfectie voor wat het is, saai en eentonig en begin gewoon aan je kunstwerkje met eigen karakter.

4. Een staycation multiculturele playlist maken

Muziek heeft de magie om alle mensen in de wereld te verbinden. En dankzij Spotify hebben wij toegang tot alle soorten muziek van Argentijnse tango’s tot de Afrocolombiaanse Champeta. Je hoeft alleen uit te zoeken op wat voor ritmes je wil gaan dansen. Wie weet kan je na deze quarantaine de sterren van de hemel dansen. Nieuwsgierig naar mijn muzikale playlist?

5. Reizen door de wereld van alinea’s

We kunnen een wereldreis van 80 dagen ruilen voor een staycation door 80 boeken.

Boeken laten je alle hoekjes van de wereld zien, en het mooiste ervan is dat je geen toeristen met een selfie sticks zal tegen komen.

Hieronder geef ik jullie enkele aanbevelingen van mijn favoriete boeken, maar maak vooral je eigen favoriete boekenlijst op basis van wat jij zelf leuk vindt en de soort boeken die je graag leest.

Deze boeken vormen mijn literaire wereldreis:

Liefde in tijdens van Cholera Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel Garcia Marquez Colombia 🇨🇴

The memories of Cleopatra Egypte 🇪🇬

Geisha, a life & The memoirs of a Geisha Japan 🇯🇵

Turing’s delirium Bolivia 🇧🇴

The lost executioner & First they killed my father Cambodja 🇰🇭

The brigde on the river kwai Thailand 🇹🇭

Parfume river nights Vietnam 🇻🇳

Kim Jiyoung, born 1982 Zuid Korea 🇰🇷

Into the wild Alaska 🇺🇸

Eat, Pray, Love Italië 🇮🇹

The King in Exile Myanmar 🇲🇲

Me before you Frankrijk 🇫🇷

The pilgrimage Paulo Coelho Spanje 🇪🇸

The diary of Anna Frank Nederland 🇳🇱

5. Een houseparty organiseren

Op wereldreis zal je je nooit alleen voelen en meestal ben je dat ook niet, hoe afgelegen je ook zit. Dit gevoel wil je natuurlijk ook thuis beleven dus nodig al je vrienden uit vanuit alle hoeken van de wereld en organiseer samen een feestje (virtueel) via de app houseparty. Doe als de Aussies doen en organiseer een BBQ of als de Japanners een avondje karaoke.

Ooit heb ik gezegd dat een wereldreis maken geen kwestie is van geld maar van prioriteiten, maar nu zeg ik dat een wereldreis maken geen kwestie is van geld of afstand maar van creativiteit :).

Welke landen ga je bezoeken tijdens je staycation?

Goede reis toegewenst xoxo Diana

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.