Inspiratie

Het is tijd voor ONT-BYTEN

Het is tijd voor ONT-BYTEN na mijn min of meer verplichte sessie ont-spullen van vorig jaar. Deze sessie was  een onderdeel van de voorbereiding op mijn wereldreis. Maar nu een jaar later durf ik te zeggen dat ont-spullen mijn tweede natuur is geworden, althans alleen als het gaat om afscheid nemen van fysieke spullen. Spijtig genoeg is er nog een grotere ballast door de jaren heen ontstaan die net zo energie en tijd slurpend is als het verzamelen, bezitten en opstapelen van spullen. Die ballast noem ik BYTES. Ja, die onzichtbare energievreters die we in alle vormen en maten verzamelen, en waaraan wij zomaar onze waardevolle tijd weggeven. De bytes vliegen me om de oren en overal struikel ik over bytes in de vorm van informatie op het web, social media, tweets, mails, whatsapp berichten, videos, deel berichten en niet te vergeten mijn gigantische map met digitale foto’s. Ik kreeg er helemaal de kriebels van en ik vond dat het nu de hoogste tijd was om te ONT-BYTEN. Daarom heb ik besloten om in 2017 mijn ONT-BYTE project te starten.

Mocht je mee willen doen aan dit project dan zijn er een paar basisregels om te beginnen. Voel je vooral vrij om ze naar je eigen behoefte en inzicht aan te passen. Zie dit project als een uitdaging of gewoon als een probeersel om dingen anders te doen.

De basisregels van mijn ONT-BYTE project zijn simpel en door iedereen goed te volgen, het enige wat niet mag ontbreken is WILSKRACHT.

Regel 1: Plan een moment om online te zijn in plaats van meerdere momenten door de dag heen. Dit om compulsieve checkmomenten te voorkomen.

Regel 2: Stop al je mail inschrijvingen waar je alleen reclame van krijgt en ontmoedig familie, vrienden, klanten, collega’s en kennissen om je te mailen. Bellen is vaak effectiever, sneller, leuker en tegenwoordig ook gratis.

Regel 3: Volg alleen mensen die je leven beter en mooi maken.

Regel 4: Download niets en sla alleen dingen op die je gaat gebruiken of lezen. Onthoud dat wat van het web komt, op het web hoort.

Regel 5: Post niet meer dan 1 artikel, foto of wat dan ook per dag. Als je gevorderd bent kan je natuurlijk overstappen naar 1x per week, per maand of jaar of helemaal niet meer.

Regel 6: Maak een paar mooie foto’s i.p.v duizenden slechte. Denk vaker terug aan het oude filmrolletje van vroeger waar je 12 of 24 foto’s mee kon maken. Deze basisregel heeft mij geïnspireerd om mijn fotografie vaardigheden te verbeteren en bewuster foto’s te maken i.p.v. klakkeloos te schieten.

Regel 7: Als je digitale nomad bent of je werkt online, zorg in je dagplanning voor balans tussen offline en online. Mijn hoofdregel is 80/20.

Regel 8: Organiseer alle apps op je telefoon. Verwijder alles wat je niet gebruikt, dit resulteert in meer ruimte op je telefoon en in je hoofd. Ik wou dat ik deze regel eerder had toegepast niet alleen op mijn telefoon, maar ook op mijn laptop.

Regel 9: Zoek activiteiten buiten het web zoals: wandelen, fotograferen, tekenen, schilderen of wat jij leuk vindt. Alle activiteiten buiten het web houden je lichaam en hoofd bezig waardoor je minder behoefte zal hebben aan BYTES.

En de laatste en misschien wel de belangrijkste basisregel:

Regel 10: Wees niet bang om offline te zijn, de echte wereld zit vol verrassingen en nieuwe ervaringen. De echte experts zeggen niet voor niets dat offline de nieuwe plek is waar je moet zijn (sorry voor het woordje “moeten”).

XOXO Diana en succes met ONT-BYTEN.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.