Fotografie,  Topics

5 redenen waarom een cursus fotografie elke euro waard is (niet alleen voor bloggers) 

Als amateur fotograaf heb ik een paar handige truckjes geleerd. Welke dat zijn, lees je in mijn artikel: De kunst van amateuristisch fotograferen. Het nadeel van deze truckjes was dat naar mate ik verder ging fotograferen, merkte ik dat naast passie en enthousiasme, technische kennis zeer belangrijk is.

Het werd dus tijd voor een cursus fotografie en waar beter dan in Azië en om precies te zijn Vietnam.


Dat heel Azië super fotogeniek is, zal niemand ontkennen maar pas in Hoi An kreeg ik het briljante idee om een cursus te gaan volgen en geloof me een nieuwe wereld ging voor me open. Een cursus fotografie is niet altijd goedkoop, maar absoluut elke euro waard en dit geldt niet alleen voor bloggers. De voordelen van een cursus fotografie heb ik verdeeld in 5 onderdelen, natuurlijk zijn er meer, maar deze zijn voor mij de belangrijkste.

#1 De basis beter begrijpen


Fotograferen gaat vanzelf, gewoon je camera richten op het object, persoon of landschap en dan schieten. Met een beetje geluk zal deze onbewuste en ongecoördineerde actie een mooi plaatje opleveren maar vaak is je foto niets anders dan de herhaling van de duizenden foto’s die anderen al hebben gemaakt en dus zonder eigen touch. Oeps, nu toch maar bij de basis beginnen. De basis van fotografie zoals ik tijdens de cursus heb geleerd heeft te maken met licht, betekenis, compositie en wat ik regelmatig vergeet anticiperen :).

#2 Nieuwe dingen leren 


Tijdens een cursus fotografie, leer je niet alleen hoe je mooi en scherpe foto’s moet maken. Je leert veel meer dan dat, je leert interactie te zoeken met je omgeving, met de mensen die je zo graag wilt vastleggen en met de levensloze dingen die via jou een verhaal vertellen. Je leert dus dat fotograferen niet draait om een mooi plaatje, maar om de samensmelting tussen twee werelden, die binnen jou (je passie) en die buiten jou (de omgeving).

#3 Leren wanneer en waar te fotograferen


Fotograferen betekent momenten verplaatsen naar de eeuwigheid. Een de eeuwigheid is tijdloos daarom zijn plaatsen met een autentieke karakter vaak zo fotogeniek.

De beste uren om te fotograferen zijn wanneer schrijvers hun beste boeken schrijven, bij zonsopkomst en bij zonsondergang.#4 Leren waarom kwaliteit altijd beter is dan kwantiteit


Tijdens de cursus fotografie heb ik geleerd dat goed fotograferen tijd kost, veel tijd. Het is niet een activiteit die je eventjes tussendoor doet. Het kost tijd om de beste instellingen te ontdekken, om je camera beter te leren bedienen, om je ideale compositie te zoeken, maar het belangrijkste dat iedere fotograaf moet leren is observeren, observeren en nog eens observeren. Dit vraagt geduld en ultieme concentratie.

#5 Ontdekken wat voor soort fotograaf je bent of wilt worden.


Er zijn zo veel soorten fotografen als mensen op aarde, omdat wij vanuit onze persoonlijke lens de wereld zien. De ene houdt van felle kleuren en de andere van lichte kleuren. De ene van dieren en de andere van mensen. De ene vindt gebouwen mooi en de andere landschappen en ga zo maar door. Tijdens een cursus fotografie leer je wat je mooi, leuk en interessant vindt om te fotograferen. Een introvert persoon fotografeert liever gebouwen dan mensen. Mensen fotograferen vraagt om interactie waar extroverte personen geen enkele moeite mee hebben. En op deze manier leer je door middel van fotograferen jezelf een beetje beter kennen :).

Ben jij ook gek op fotografie? Houd Journeybook.nl in de gaten voor de tips die ik tijdens mijn reizen heb verzameld.

Veel klik plezier ?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.