Smart tips

Tips voor het plannen van je wereldreis

5 tips die het plannen van je wereldreis makkelijker maken

Onze wereldreis plannen, heb ik een beetje onderschat. Ik dacht ‘leuk” wij gaan twee jaar lang de wereld rond en we laten ons verrassen door alles wat we onderweg zullen tegenkomen.

Dit is een beetje de Zuid-Amerikaanse mentaliteit, gewoon doen en er niet al te veel over nadenken. Maar helaas werkt het in de praktijk toch anders (zeker als je getrouwd bent met een Nederlander).

Hij wil graag weten waar die aan toe is en welke risico’s hij alvast kan vermijden. Nu is het scenario ineens anders, wij moeten gewoon aan de bak om dingen op tijd te regelen, goed voor te bereiden en daarnaast moet ik natuurlijk ook oefenen voor mijn spirituele reis naar Santiago de Compostela. HELP! Ik zie door de bomen het bos niet meer. Niemand heeft me ooit verteld dat reizen ook hard werken was en dit is pas het begin.

Alleen mijn richtingsgevoel geeft nu aan dat dit nog alle kanten op kan, maar voor wie echt alles wil weten over hoe je een wereldreis het beste kan aanpakken, bij deze onze tips voor het plannen van je wereldreis. Deze top 5 heb ik gemaakt met hulp van vrienden, familie, ervarende reizigers en internet 🙂 natuurlijk.

Tip 1 Route bepalen

Om te beginnen moet je de route van je wereldreis gaan bepalen. Dus pak pen en papier en schrijf alle landen op waar je naar toe wil (droom trips). Je zal de hele wereld willen zien, elke stad, dorp, strandje, woestijn, berg alles. Maar al gauw kom je achter dat dit niet realistisch is en dat je heel veel moet schrappen.

Don’t worry, je gaat een route maken naar de plekken waar je naar verlangt en je zal gaan merken dat kwantiteit plaats maakt voor kwaliteit.

Naast het bepalen van je route moet je ook rekening houden met de veiligheid van de landen waar je naar toe wilt en de beste reistijd.

Het is even puzzelen maar uiteindelijk begint je droomreis vorm te krijgen.

Waarschuwing: Ga niet van tevoren kijken naar het tv-programma: “oplichters in het buitenland” want dan durf je nergens meer heen. Maar misschien hoort beroofd worden gewoon bij je reiservaring, al hoop ik diep ik mijn hart dat het niet gebeurt.

Tip 2 Het budget

Het zou zo fantastisch zijn als ik deze stap kon overslaan, maar helaas geld is in onze huidige maatschappij nodig. Je hoeft niet te wachten tot je de staatsloterij hebt gewonnen om een wereldreis te maken, maar spaargeld heb je wel nodig.

De volgende aspecten spelen een belangrijker rol in het opstellen van je budget:

  • De bestemmingen (je hebt dure landen en goedkopere landen)
  • Hoe lang je op reis gaat (6 maanden, 1 jaar of langer)
  • Hoe je wil reizen (vliegen, wandelen, bus, trein, metro, liftend), wij zullen alles proberen.
  • Waar je wil slapen (hotels, hostels, herbergen, B&B, camper, tent, bij vrienden, huisruil)
  • Wat en waar je wil eten (chique restaurants, bekende foodketen, zelf koken, simpele restaurants, bij de lokalen thuis)
  • Hoe verzekerd wil je op reis (extra verzekeringen afsluiten of alleen wat echt noodzakelijk is)
  • Je lopende kosten thuis
  • Excursies (overal unieke activiteiten willen doen). Hier zou ik niet op bezuinigen, want hoe vaak kom je nou op deze bijzondere plekken? waarschijnlijk nooit meer.
  • Een extra potje achter de hand voor je onvoorziene kosten.

Tip 3 Vervoer

Als je je route hebt bepaald en je budget is opgesteld, dan is het tijd om de tickets te gaan boeken. Tickets zoeken is niet mijn hobby, kan ik jullie alvast vertellen. Maar als je er werk van maakt, worden je inspanningen met harde euro’s beloond. Dus neem de tijd om te vergelijken en nog eens te vergelijken. 

Tip 4 Documentatie & Vaccinaties

Deze lijst zal je helpen om alle nodige documenten en vaccinaties op tijd te regelen. 

√ Geldig paspoort minimaal 6 maanden

√ Nodige visa

√ Reisverzekering met werelddekking

√ Pasfoto’s (voor de extra nodige visa)

√ Internationaal rijbewijs

√ Vliegbrevet (alleen voor piloten onder ons)

√ Kopie van alle documenten en een digitale versie

√ Tickets & vouchers (voor zover nodig) tegenwoordig kan alles digitaal 🙂

√ Benodigde medicijnen en vaccinaties. Vergeet je gele boekje niet!

Tip 5 Accommodatie en Excursies

Een goede nachtrust is overal ter wereld belangrijk en nog belangrijker als je lang op reis gaat.

Daarom is het uitzoeken van een goede accommodatie een must. Het liefst neem ik mijn eigen bed mee, maar helaas gaat dat niet. Dus ik zal de komende tijd moeten wennen aan alle soorten bedden, geuren, geluiden en niet te hopen onaangename gasten.

Bed en Breakfast accommodaties zijn kleinschalig en knus, sinds kort verkies ik een B&B boven een luxe hotel. Maar op zijn tijd je lekker laten verwennen in een vier of vijf sterren hotel is ook heerlijk.

Het afwisselen van accommodaties maakt je reis rijker, maar ook je portemonnee. Want als je alleen maar in luxe hotels gaat slapen, wordt het een korte reis. Tenzij je onderweg een baan gaat zoeken die goed betaalt of ergens anders financiële ondersteuning vindt. Aangezien wij binnen ons budget willen blijven, zullen we ook alle soorten accommodaties gaan ervaren. De reviews zal ik later hier met jullie gaan delen.

Naast je accommodatie zijn excursies ook een bijzondere materie waar je toch de tijd en rust voor moet nemen, zeker als je alles uit je reis wil halen. Vaak focus je op de excursies die andere reizigers al hebben gedaan of wat de reisbureaus adviseren, maar je moet excursies zien als “jouw” belevenissen. Als je niet van water houdt dan moet je ook niet gaan kanoën in Nieuw-Zeeland. Bezuinigen op excursies is niet aan te raden en zeer schadelijk voor je reisbeleving 🙂

Natuurlijk mag je altijd je portemonnee open trekken om dingen te doen die je normaal gesproken nooit zou doen zoals een helikoptervlucht boven de krachtige watervallen van Foz do Iguazu, wat een prachtige ervaring en iedere euro waard is, maar toch is mijn advies om een combinatie van dure en gratis activiteiten te maken.

Een zonsondergang bewonderen boven op een berg, zwemmen op een privé strandje op de Bahama’s, luisteren naar de serenade die krekels geven, vogels of wilde dieren spotten. Dit zijn enkele voorbeelden van activiteiten die onbetaalbaar zijn en vaak geen cent kosten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.