Reislessen

Reisles 9: Liefde evolueert

Liefde, een begrip dat meer bevat dan de zes letters die haar vormen. Liefde is niet statisch het evolueert met je mee en met de persoon met wie je liefde deelt. Want hopen dat je lieve man of vrouw nooit zal veranderen is als hopen dat de zon ophoudt met stralen, een onmogelijke taak. Waarom? Omdat een liefdesrelatie groei en tijd nodig heeft en alles wat groeit verandert.

Neem als voorbeeld een baby, in het begin zo kwetsbaar, puur, onschuldig en teder en zodra hij de wereld om zich heen begint te begrijpen, veranderen deze eigenschappen in zelfstandigheid, authenticiteit en nieuwsgierigheid. Door deze veranderingen houd je niet minder van je kind (ga ik van uit, aangezien ik er geen persoonlijke ervaring mee heb, alleen vakkennis). Dit vraagt alleen een andere benadering van jou als ouder. Zo werkt het ook in de liefde, in het begin zien we alleen de mooie (baby)kanten van onze zielsmaatjes. Ze zeggen niet voor niets liefde maakt blind en dat is goed te merken in de eerste fase, maar na een tijdje van samenleven en samen delen zien wij dat de ander net zo menselijk is als wij. Dat hij of zij niet voltooid is, maar nog volop in ontwikkeling.

Deze ontwikkelingen maken een liefdesrelatie spannend, leuk en uitdagend. Je ziet vaak jezelf in de ander of nog mooier, je partner vergroot dat wat je nog moet leren en dat kan variëren van geduld tot empathie. Maar vaak, om niet te zeggen “altijd”, draait het om één ding: communicatie. Een van de eerste cadeautjes die mijn man mij gaf toen wij nog verkering hadden was het boek: “Mannen komen van mars en vrouwen van venus.” Hoe toepasselijk 🙂 aan het begin van je relatie, alsof hij wist dat ik van mannentaal geen kaas had gegeten. En het werken met vrouwen heeft ook niet bijgedragen aan mijn kennis over mannentaal, dus hij vond dat ik met spoed bijscholing nodig had. Het boek was zeer interessant en naar mijn mening een aanradertje voor alle koppels die elkaar beter willen begrijpen. Maar naast alle theorie was het tijd om alles in de praktijk te brengen want theorie zonder praktijk leidt nergens heen. Wij waren begonnen om die twee planeten dichter bij elkaar te brengen zonder dat Venus zijn passie en temperament kwijtraakte en Mars zijn rationele en praktische vermogen. Onze wereldreis is misschien wel de ultieme gelegenheid om de opgebouwde vaardigheden te testen aangezien wij 24 uur met elkaar doorbrengen. Een gevaarlijk experiment zou je kunnen zeggen want de manier hoe koppels met elkaar communiceren legt de basis van hoe je liefdesleven verder evolueert. Maar door veel tijd met elkaar door te brengen en vooral door te discussiëren over allerlei onderwerpen, hebben wij langzaamaan elkaars taal beter leren spreken en daarmee bedoel ik geen Spaans of Nederlands, nee, elkaars man- en vrouwtaal. Nu weet hij bijvoorbeeld dat wanneer ik “ja” zeg “nee” of “misschien” bedoel en ik weet dat wanneer hij zegt: “ik heb honger” dat hij snel iets moeten eten :). Het is net reizen, je hebt een bestemming gekozen maar de reis ernaar toe zit nog vol verrassingen.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.