Reislessen

Reisles 8: De clichés van een sabbatical

De Clichés van een sabbatical

De sabbatical lijkt steeds populairder te zijn geworden onder normale dertigers, veertigers en vijftigers en niet alleen door hippies die rond de wereld zwerven. Vroeger waren het voornamelijk artiesten en kunstenaars die besloten een tijdje te stoppen met hun optreden en artistieke bezigheden om hun inspiratiebronnen te hervinden. Maar tegenwoordig is een sabbatical het nieuwe pauzeren aangezien wij alles in het nieuwe willen steken (het nieuwe werken, het nieuwe eten, het nieuwe solliciteren, het nieuwe sporten, het nieuwe afspreken, de nieuwe economie en ga zo maar door).

Zelfs in het bedrijfsleven en de politiek wordt een sabbatical gezien als een nodige periode voor het verkrijgen van “nieuwe” inzichten die bijdragen aan een betere en “nieuwe” bedrijfsvoering.

Dit alles klinkt als een sprookje met romantische verwachtingen. Daarom is het niet gek dat meer dan 750.000 mensen ervan dromen om een sabbatical te nemen, dus ook mensen die wij onderweg zijn tegengekomen. Maar is een sabbatical echt zo rooskleurig als het lijkt? Nee, tijdens je sabbatical komen vele draken, heksen en alles wat je in de jaren van de ratrace hebt genegeerd naar boven. Zij komen zonder uitnodiging het bal binnen om de boel op te schudden. Is dit dan een reden om NIET een sabbatical te nemen? Nee, dit is juist de reden om na te denken wat een sabbatical voor JOU betekent. Is de sabbatical je doel of je middel? Als het je doel is wordt het een heel ander soort sabbatical dan wanneer het je middel is. Eerst zag ik mijn sabbatical als een manier om mijzelf te vinden maar ik kan jullie verklappen dat dit een eindeloze zoektocht zal worden want mijzelf volledig vinden is niet iets wat ik in 6 maanden, 1 jaar of 2 even kan doen. Dus het eerste cliché mag van tafel.

Een ander cliché is dat wij alles, maar echt alles, tijdens zo’n sabbatical willen doen, reizen zo vaak, zo ver en zo lang mogelijk, tussendoor een blog en je sociale media bijhouden, aan je relatie werken, en alles wat je maar kan verzinnen tot je uitgeput tot de ontdekking komt dat een sabbatical voornamelijk is bedoeld om te pauzeren. Een sabbatjaar dat volgens de Thora een jaar moet zijn waarbij je het land, in dit geval jezelf, puur moet laten en dat wat zich ontvouwt je alleen mag beschouwen. Een sabbatical nemen om alleen het leven te beschouwen is niet direct mijn bedoeling, maar wel om een balans te zoeken tussen bezig zijn en rust.

Een derde cliché is dat je tijdens een sabbatical je dromen kan realiseren. Het realiseren van je dromen is niet alleen afhankelijk van een sabbatical, anders zou het heel makkelijk zijn. Een sabbatical draagt energie, inspiratie en tijd bij aan het realiseren van je dromen, maar de rest mag je vooral zelf doen.

Het laatste cliché is op reis te gaan wanneer je een sabbatical neemt en de redenen kan je lezen in mijn artikel Reizen maakt je rijk. Maar als je reden om een sabbatical te nemen is om te vluchten van je huidige bestaan dan kom je bedrogen uit, want linksom of rechtsom neem je altijd jezelf mee op reis.

Er zijn nog meer clichés over het nemen van een sabbatical, maar ik denk dat het belangrijkste is dat je doet wat goed voelt voor jezelf, want na je sabbatical zit niemand op je duizenden foto’s, filmpjes of wilde verhalen te wachten. Sterker nog, ze zullen je gewoon vragen wat je van plan bent om te gaan DOEN na zo’n lange “vakantie” 😉

2 reacties

  • Rocío

    Al final lo importante son las experiencias que te quedan lo bello que descubres cada día con un nuevo viaje. Es gratificante tomarse muchos años sabáticos.

  • Annette Gelderblom

    Lieve Diana,

    Een jaar later eens even gedoken in al je reislessen. Wat heerlijk om te lezen hoe je op zoek bent gegaan naar jezelf en waar je nu echt van geniet in dit leven.

    Veel liefs, Annette

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.