Reislessen

Reisles 12: Verplicht eigen risico

Toen ik de titel voor deze reisles bedacht schoot ik even in de lach. De lezers zullen denken dat ik (reis)verzekeringen ben gaan verkopen of dat ik ze aan het promoten ben, maar bij deze wil ik jullie geruststellen dat dit niet het geval is. In tegendeel deze reisles gaat niet over
zekerheden of het inperken van risico’s, iets wat verzekeraars ons al te graag willen verkopen: “Een leven zonder risico’s.” Mijn excuses voor de verzekeraars onder ons, dit is niet persoonlijk bedoeld. Ik ben blij dat jullie bestaan en dat jullie de risico’s van ons huis, onze auto en onze vakantie beperken. Maar of jullie de risico’s van het leven kunnen beperken, daar heb ik mijn twijfels over en bovendien als jullie dat zouden kunnen doen, ons een leven bieden zonder risico’s. Waarom zouden wij dat willen? Ik kan gaan speculeren en invullen wat jullie antwoord op deze vraag zou kunnen zijn, maar ik hou het liever bij mijzelf. Een paar jaar geleden dacht ik dat het beperken van risico’s de beste manier was om een gelukkig en zeker leven op te bouwen. En om dit te  bereiken was ik net als de meeste Nederlanders oververzekerd, behalve  voor de belangrijkste dingen in het leven. Dit kwam ik onderweg te weten tussen de dynamische dagen die een reiziger kan hebben.

En toen was ik opgelucht dat geen enkele verzekeraar de risico’s van mijn leven kon beperken. En dus alles wat er in mijn leven gebeurt, valt gewoon binnen het verplichte eigen risico. In kleine letters betekent dit niets anders dan “de verantwoordelijkheid ligt volledig bij jou”. De openbaring dat het lot in mijn handen ligt heeft ervoor gezorgd dat ik nu durf te leven met het risico om dood te gaan, durf te lachen met het risico om idioot te lijken, durf te huilen met het risico om overgevoelig te lijken, deel mijn ideeën en dromen met het risico dat ze gestolen worden, onderneem met het risico om te falen, volg mijn hart met het risico om onverstandige dingen te doen, ga op zoek met het risico om niets te vinden, reis de wereld rond met het risico nooit meer thuis te komen, heb lief met het risico gekwetst te worden, help een ander met het risico bemoeizuchtig te lijken, zeg eerlijk wat ik denk met het risico direct te zijn, uit mijn gedachten en emoties met het risico dat niemand ze begrijpt en ik verlang naar alles met het risico om teleurgesteld te worden.

Ik heb een hekel aan verplichte dingen, maar voor mijn leven neem ik nu al te graag een verplicht eigen risico!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.