Creatief schrijven

Reizen maakt je rijk

Dat rijkdom niet zit in de dingen die we bezitten, maar in de dingen die we beleven weten we allang. Maar toch zijn we vaker blijer met onze nieuwe auto, nieuwe huis, jas, schoenen, keuken enz. Dit is onze tastbare rijkdom, waar we trots op zijn, en waar wij een tijdelijk plezier aan beleven. Ik zeg tijdelijk want het nieuwtje is er vaak al heel snel van af en dan is het niet meer bijzonder.

De rijkdom van reizen kan je niet zien, sterker nog, je kan het niet dragen of showen en het kost wat spaarcenten, tenzij je gaat backpacken. De rijkdom van reizen zit niet in de materie, maar in de persoonlijke kwaliteiten de je ontwikkelt tijdens het reizen. Deze *persoonlijke ontwikkeling is meer waard dan al het goud dat je kan bezitten, want niemand kan het van je afpakken. Het is van jou, het is wie je bent en waar jij voor staat en zo’n rijkdom maakt je uitermate rijk!

“Je koopt een ticket en je krijgt persoonlijke eigenschappen cadeau, een betere deal kan je nergens maken”

IMG_4954 (1)

 

 ♦ Aanpassingsvermogen

Tijdens het reizen moet je leren omgaan met verschillen in cultuur, taal, gewoonten, tradities, religies, noem maar op. Bijna alles wat in je thuisland normaal is kan in het buitenland gek, raar en volledig anders zijn. Je moet je aanpassen aan de geschreven en ongeschreven regels van het land waar je zit. Zo moet ik me nu aanpassen aan de Spaanse gewoonte om laat te eten, siësta te houden ; ) en vooral relaxed en ongedwongen te zijn.

IMG_8335

Creatief

Tijdens het reizen moet je het met minder doen dan thuis. Minder spullen en vaak ook minder faciliteiten. Deze minimalistische en nomade manier van leven dwingt je om creatiever te zijn. Weet jij wat je met een WC rol allemaal kan doen? Dit kom je te weten als je veel reist.

♦ Flexibel

Tijdens het reizen gaan vaak dingen anders dan je ze gepland hebt, of verwacht had. Je leert heel snel vaste patronen los te laten, geen verwachtingen meer te hebben en mee te gaan met de flow.

Als de trein maar 1x per dag gaat en dan niet eens op vaste tijden, kan je niets anders dan lachen en wachten tot die wel komt :).

trainstation

 ♦ Zelfvertrouwen

Je wordt door het reizen zelfverzekerder, want je moet jezelf zien te redden in een vreemd land, in een vreemde taal waar je amper de gebruiksaanwijzingen van kent. Iets simpels als een treinkaartje kopen bij het loket of bij een tabakskiosk zoals in Italië kan je ervaren als een hele uitdaging met een triomfantelijke overwinning als de ander begrijpt wat jij wilt en met een glimlach je wisselgeld teruggeeft. Hier kan geen coachingsgesprek aan tippen.

♦ Inlevingsvermogen

Tijdens het reizen wordt je eerder geraakt door het leed of geluk van een ander. Dit wil niet zeggen dat we thuis nooit meevoelen met een ander, maar ik ervaar deze gevoelens veel intenser wanneer ik niet in mijn veilige haven ben. Bedelaars, straatkinderen, de blik van een ander die zomaar die mijne kruist op straat, de waterige ogen van een wanhopige moeder die smeekt om een munt om eten te kopen voor haar kind gaan me niet in de koude kleden zitten. Ik voel met ze mee en probeer zover ik kan iets voor een ander te betekenen al is het maar met een blik van aandacht!

spiritueel rijk zijn

“Wij kunnen met z’n allen rijk zijn, het enige wat je moet doen is je bestemming bepalen en gaan”

* persoonlijke ontwikkeling: let op managers taal!

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.