Camino de Santiago

De ideale agenda van een Pelgrim

ideale agenda foto 1

Pelgrim wezen kan een geschenk of een vloek voor je zijn, het is afhankelijk van hoe je het bekijkt.

Om te beginnen laat je als pelgrim alles achter, je huis, je partner, vrienden, familie, auto, garderobe, schoenencollectie, status en wat je nog meer kan bedenken. Als een tabula rasa (ongeschreven blad) begin je aan een wandeling (je Camino). Aangezien je er gek uit ziet met een stok in je handen, een te zware rugzak, een warrig kapsel, een rood voorhoofd van alle inspanningen en vaak ook mank loopt, wordt je door de buitenstaanders als ongewenst gezien. Mensen hebben dan een repertoire aan vooroordelen klaar. Ik hoor ze vaak zeggen (dat zijn de voordelen van Spaans kunnen verstaan) kijk, daar lopen de werkelozen, of de luiaards, of de alto’s of de dieven, of de mensen die de kantjes er vanaf lopen, of……

Zelfs in restaurants zag ik een bord staan: “no tenemos menu para Pelgrinos” (we hebben geen menu voor pelgrims), met andere woorden hier hebben jullie niets te zoeken!

Als we toch aan tafel gingen, werden we van top tot teen aangestaard en met moeite kwam de ober ons de menukaart brengen. Zodra ik in vloeiend Spaans aangaf wat ik wilde eten, probeerde de ober vriendelijk te zijn, maar aan zijn houding kon ik merken dat hij ons liever kwijt dan rijk was.

Maar gelukkig zijn er ook plekken waar ik als de koningin werd onthaald, met een drie en soms vier gangen menu, een prachtige kamer met bad en een adembenemend uitzicht. En dan voel ik me gezegend om pelgrim te zijn, want niemand heeft zo’n ideale agenda als ik, zonder beperkingen van tijd, afstand of geld.

Zonder beperkingen van tijd: aangezien de Camino voor mij geen marathon is, slaap ik heerlijk uit, neem ik de tijd om van mijn ontbijtje te genieten, pak ik zorgvuldig mijn rugtas in. En wanneer ik er klaar voor ben, ga ik aan de wandel. Als ik onderweg moe of uitgeput ben, neem ik gewoon een pauze. Zo laat ik me niet leiden door het fenomeen tijd.

Zonder beperkingen van afstand: als pelgrim ontdek je waar je voeten je kunnen brengen. Zodra je in beweging komt, is er geen stoppen meer aan. Je voelt je vrij en ongeremd en afstanden zijn niets meer dan een cijfertje op een verkeersbord.

Zonder beperkingen van geld: hoe minder je hebt, hoe minder zorgen je maakt. En bovendien de mooiste dingen zijn gratis!

Voor iedereen die droomt van een ideale agenda zonder afspraken, zonder grenzen, zonder verplichtingen, zonder beperkingen van tijd, afstand en geld heb ik een goede tip: Word pelgrim en geniet van het leven in het hier en nu. Het klinkt misschien heel erg pretentieus, maar ook dat is hoe jij het zelf bekijkt.

Nu moet ik gaan, want ik heb dadelijk een afspraak met de belangrijkste persoon in mijn leven: MIJZELF

 

.ideale agenda foto 1

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.